Events 2019

Gentrificatie - De veranderende stad - 9 nov 2019

Verandering brengt altijd twee kanten met zich mee, angst en nieuwe mogelijkheden. Alleen soms is het moeilijk te zien welke kant je kiest en opgaat.

Een stad zoals Amsterdam is constant in verandering, in jaren zestig en zeventig keerden veel Amsterdammers de stad de rug toe en vluchten weg naar rustigere oorden. Mensen met een migratieachtergrond namen de plekken in. Dit resulteerde in een verandering binnen Amsterdam, een mooie diversiteit in mensen. Nu raakt Amsterdam steeds meer in trek bij witte middenklasse gezinnen en rijke buitenlandse investeerders. Dit resulteert in nieuwe appartementen/huizen, hippe koffietentjes en nieuwe winkels. Hele straten en zelfs wijken worden op de schop genomen om zich aan te passen aan "nieuwe mogelijkheden".

Alleen voor wie zijn die nieuwe mogelijkheden?

Veel mensen die afhankelijk zijn van sociale huurwoningen zien hun straat, hun leven veranderen. Zij worden gedwongen uit te wijken voor de nieuwelingen. Wat doet het met een mens als je geconfronteerd wordt met verandering. Hoe gaan we om met de contradicties van gentrificatie? Tijdens "de Veranderende stad" door SeeYou@Art willen we deze contradicties en vervreemding in de vorm van analoge en digitale kunst een podium bieden. Oud tegenover nieuw.

Want vroeger was alles beter... toch?

In deze expo toonden twaalf hedendaagse kunstenaars diverse kunstvormen geïnspireerd op dit thema. Zoals kunst met vlakglas, digitale- en schilderkunst, sculpturen en foto's. 

De participerende kunstenaars waren: Elena Rosa Caballero, Erik van Vugt, Evelien de Bruijn, Fleur Spolidor, Jim Gijbels, Linda Hartman, Lisanne Hoogerwerf, Lola Romance, Maria de Azcarate, Philo Ouweleen, Renate Beatrice Munneke en Roberto Voorbij.

Identiteit - De Kleurrijke stad - 14 sept 2019

Wie ben ik en wie wil ik zijn? Dit is de vraag die centraal stond tijdens de tentoonstelling 'De kleurrijke stad' op zaterdag 14 september in de Passage van De Hallen in Amsterdam. Deze expositie was een initiatief van kunstplatform SeeYou@Art. Kunstenaars uit verschillende landen toonden op deze dag hun visie op het thema identiteit. Ook kunnen buurtbewoners aan verschillende creatieve activiteiten meedoen. 

De innerlijke en uiterlijke beleving van identiteit

Identiteit hangt samen met ons zelfbeeld. Dit zelfbeeld wordt gevoed door onze invloeden van binnenuit en buitenaf. Zo hebben we eigen gedachten over wie we zijn, maar wordt ons zelfbeeld ook beïnvloedt door onze interactie met de omgeving. Denk aan de ervaringen die we opdoen, de rollen die we vervullen, maar ook hoe anderen naar ons kijken en de verwachtingen die we van elkaar hebben.

Amsterdam 'melting pot' van verschillende nationaliteiten

Met meer dan 180 nationaliteiten scoort Amsterdam hoog qua diversiteit. Als je in een andere cultuur terecht komt, vraagt dat om continue afstemming tussen jouw zelfbeeld en de omgeving. Soms kun je geconfronteerd worden met maatschappelijke stempels die jouw participatie in de maatschappij in de weg staan. Begrip voor elkaars identiteit en referentiekader is essentieel om alle verschillende mensen in een stad met elkaar te verbinden.

Portretten van buurtbewoners 

Een uniek project van SeeYou@Art en fotograaf Ron Zwagemaker (www.ronzwagemaker.nl), waarin het bruisende stadsdeel Oud West en bewoners zijn vastgelegd op beeld.

Een reis langs kunst - 8 juni 2019 

Tijdens het internationale kunstevent georganiseerd door SeeYou@Art werden schilderijen, installaties en sculpturen getoond van buitenlandse kunstenaars die zijn neergestreken in Nederland.

De kunstenaars vertellen tijdens 'Een Reis Langs Kunst' hoe zij Nederland ervaren en hoe hun leven hier en in hun geboorteland hun kunst heeft beïnvloed. Speciaal voor dit gratis toegankelijke event hadden de kunstenaars kleine werken gemaakt  geïnspireerd op Nederland. 

Deelnemers waren: Hanae Sasaoka uit JapanLana van Lanigh uit Rusland, Mohamed Bouyzgarne uit Marokko, Kirilla Mihai uit Roemenië, Victoria Soto uit Spanje, Nanna Lahn uit Denemarken, Hemaseh Manawi Rad uit Iran en Mireille de Jong uit Nederland.

Ontdek de wereld van de ets

De van origine Argentijnse kunstenaar Pablo Ponce gaf een unieke ets workshop. In twee dagdelen  kunnen deelnemers deze grafeertechniek leren.